Tänään voisi sekoittaa piparitaikinan, niin huomenna pääsisi leipomaan. Kokeiluun jokin itselle uusi resepti, ei tuttu ja turvallinen. Seuraavat ohjeet nappasin edesmenneen kummitätini Keittotaito -kirjasta vuodelta 1954. WSOY:n julkaisemasta opuksesta löytyi 26 erilaista piparkakkureseptiä.
Ruispiparkakut
1 muna
1 kkp siirappia
200 g sokeria
100 g voita tai margariinia
2 tl inkivääriä
1,5 tl kardemummaa
1,5 tl kanelia
200 g perunajauhoja
200 g ruisjauhoja
1 tl soodaa
Muna ja sokeri vatkataan vaahdoksi, siirappi lisätään ja seos vatkataan oikein kuohkeaksi. Hienonnetut mausteet lisätään, samoin jauhoihin sekoitettu sooda, vähän perunajauhoja ja vaahdoksi hierottu voi, loput perunajauhoista ja ruisjauhot. (kirjoitettu juuri kuten kirjassa :))
Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan ja muotilla otetaan siitä pieniä kakkuja, jotka kypsennetään miedossa uuninlämmössä.
Joulupiparkakut
2 munaa
400 g sokeria
3 dl siirappia
3 dl kermaa
3 dl sulatettua margariinia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl hienonnettua kanelia
1 tl hienonnettuja neilikoita
1 tl hienonnettua inkivääriä
1 tl hienonnettuja pomeranssinkuoria
3 tl soodaa
750 g karkeita vehnäjauhoja
500 g hienoja vehnäjauhoja
Taikina valmistetaan päivää aikaisemmin kuin se leivotaan. Aineet sekoitetaan ylläolevassa järjestyksessä ja seos vatkataan hyvin, niin se on kuohkeata, ennen kuin jauhot lisätään. Taikina kaulitaan ohueksi, muotilla otetaan siitä kakkuja, jotka paistetaan miedossa uuninlämmössä.
Joko olet leiponut pipareita? terkuin Suska
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti