23. lokakuuta 2015

Kurpitsat kehiin

Meillä ollaan valmiina Halloweeniin! No siksi jo nyt, että tein paikallislehteen juttua ja puutarhassa kasvanut kurpitsa koverrettiin sitä varten. Yritin ehdotella tytöille kurpitsaan jotain erikoisempaa lehtikuviota, mutta perinteinen oli kuulemma ainut vaihtoehto, joten sillä mennään tänä vuonna.
Ja pitihän kurpitsan täytteetkin käyttää, joten valmistin sosetta ja keittoa. Piirakkaa varten ostin myskikurpitsan, kun ohjeessa niin toivottiin.


                                                                    Kurpitsasose

                                                                 2 l talvikurpitsaa
                                                                     1,5 dl vettä
                                                               0,5 dl sitruunamehua
                                                                    1 vaniljatanko
                                                               0,5-1 rkl kardemummaa
                                                                  6 dl hillosokeria

 Keitä kurpitsakuutioita sitruunamehulla maustetussa vedessä, johon on lisätty pitkittäin halkaistu vaniljatanko. Kurpitsat ovat kypsiä läpikuultavina, noin 15 minuutissa. Poista vaniljatanko, soseuta ja mausta. Lisää hillosokeri, keitä 10-15 minuuttia, tölkitä kuumennettuihin tölkkeihin ja jäähdytä. Säilytä kurpitsasose jääkaapissa.
(resepti kotikokki.net)


                                                             Juustoinen kurpitsakeitto

                                                                      1l kasvislientä
                                                            500g keltaista talvikurpitsaa
                                                                           2 sipulia
                                                                    50g juuriselleriä
                                                                     ¼ tl muskottia
                                                             1 rkl salviaa hienonnettuna
                                                                  200 g sulatejuustoa
                                                            tuoreita salvian lehtiä ja voita

 Lisää kiehuvaan kasvisliemeen paloiteltu kurpitsa, sipulit ja juuriselleri. Keitä kypsäksi, mausta ja lisää juusto. Sekoita kunnes juusto on sulanut ja soseuta sen jälkeen sauvasekoittimella. Paista keiton pinnalle tuoreita salvian lehtiä voissa.
(valio.fi)

                                                                    Kurpitsapiirakka
 
                                                                    1 myskikurpitsa
                                                                3dl kondensoitua maitoa
                                                                       1 tl kanelia
                                                                      1 tl inkivääriä
                                                                 ¼ tl muskottipähkinää
                                                                        ½ tl suolaa
                                                           380 g piirakkataikinaa (pakaste)

 Leikkaa kurpitsa paloiksi ja poista siemenet. Valele palat öljyllä ja paahda uunipelillä 225 asteessa noin 45 minuuttia. Soseuta kurpitsat ja lisää maito. Sekoita ja lisää mausteet. Painele taikina vuoan pohjalle ja lisää täyte. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
(maku.fi)

                                   Onko sulla jokin sadonkorjuuherkku, jota teet joka vuosi?
                           Nyt kohti kirjamessuja, joten mukavaa viikonloppua, terkuin Suska.



4 kommenttia:

  1. Hieno kurpitsa ja ihanat herkut. Mekin tehtiin kurpitsakeittoa ja marmeladia. Herkkua oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Satu! Aina kannattaa kokeilla uusia reseptejä :)

      Poista