15. marraskuuta 2016

Lapasesta lähtöö Savossa


Vaikka kuinka Etelä-Savossa ollaankin, en ole koskaan oppinut puhumaan murretta. Postauksen otsikko viittaa tuoreeseen Taito Itä-Suomi ry:n julkaisemaan 15 lapasen mallistoon ja niiden ohjevihkoseen.
Suomi 100 vuotta juhlavuoden kunniaksi tehdyn malliston on suunnitellut Pirkanmaan kotityö Pirkka -lapaslangasta. Ohjevihkoja ja tarvikepaketteja löydät Taito Itä-Suomen Taito Shopeista, Kenkäverosta sekä www.taitoshop.fi – verkkokaupasta.


Mallistolla halutaan ylläpitää aineetonta kulttuuriperintöä ja siirtää neulomisen taitoa ja arvostusta eteenpäin.
Lapasten aiheet on haettu savolaisesta luonnosta, kulttuurista ja elämänmenosta. Savon luonnosta mukaan on poimittu mm. norppa, kuutti, muikku, hirvi, mustikka ja puolukka sekä pihlaja. Kulttuuriperintö elää ajassa, niin myös lapasmallit!
 
 
Myös Mäntyharju on saanut oman lapasmallin, kun mallistoon pääsi Männynkäpy-lapanen.
 
Ohjevihkosessa kerrotaan seuraavaa: männyllä on kolme nimeä eli mänty, honka ja petäjä. Petäjä on puun alkuperäinen suomalais-ugrilainen nimi. Mänty on se puu, jonka varassa Suomen kansa on elänyt, josta rakentanut talonsa ja jonka pihkalla lääkinnyt haavojaan. Etelä- ja Pohjois-Savo ovat Suomen metsäisimpiä maakuntia. Mäntyharjussa junaan nousee Savon kielen tulkki ja vastuu siirtyy kuulijalle.
 
Aikas juhlavaa. Kuinkahan moni innostuu neulomaan lapaset oman paikkakuntansa lapasmallin mukaan itselleen tai läheiselleen? Tai sitten nuoremmat harrastajat voisivat neuloa talkoina näitä lapasia paikkakuntansa vanhimmille asukkaille juhlavuoden kunniaksi. Ottaako joku ideasta kopin?
 
Mukavaa viikkoa, terkuin Suska.
 
 

4 kommenttia:

  1. Pitäisikin tarkistaa löytyykö sieltä synnyinkuntani lapasmalli, sellaisen saattaisin neuloakin. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Oi,mahtavaa.Olenkin vähän kaipaillut meidän seudun ohjeita:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät omasi tai muuten mieluisan mallin :)

      Poista