30. elokuuta 2015

Diy-sammalamppeli

Sen verran annoin tänään periksi syksylle, että tein seinälle tai puuhun ripustettavan kukka-amppelin sammaleesta kanaverkon avulla. Amppelin voi toki ripustaa roikkumaankin, jos lisäät siihen naruja ja muotoilet tasaiseksi kartioksi.

En istuttanut amppeliin vielä mitään syksyistä, vaan pieniä samettiruusuja kasvimaan reunalta. Uskomattoman sinnikkäitä kukkijoita, joten taidan varjella kaalisatoa niiden avulla tulevaisuudessakin.

 

Pelkistetyssä amppelissa on vain sammalta verkon välissä. Jos haluat koristella amppelin, kokeile esimerkiksi risureunaa tai vaikka ruusunmarjoista tehtyä köynnöstä.

 
Sammalamppelin malli ja ohje löytyy mun ja Ritva Tuomen kirjasta Risu, paju, betoni & rautalanka. Kirja on neljän vuoden takaa, mutta löytyy useista kirjastoista.

 
Luvan kanssa kerätystä sammaleesta saa kauniita syksyisiä puutarhan koristeita ja istutusastioita verkon ja rautalangan avulla. Kirjan amppelin tein jo viisi vuotta sitten, mutta vasta tänä kesänä heitin sen pois, joten kestäviä ovat.
 
Oletko sinä askarrellut mitään sammaleesta? terkuin Suska.

13 kommenttia:

 1. Sammal on niin kaunista. Mitään noin hienoa siitä en kuitenkaan ole tehnyt, mutta jouluisiin kukka-asetelmiin olen käyttänyt..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreys kestää ihanasti talvellakin ja sopii hyvin jouluun. Tämäkään malli ei ole vaikea, kannustan taivuttamaan verkkoa :)

   Poista
 2. Kiva amppeli! Sain viimejouluna lahjaksi sammalkranssin ohjeineen, että sitä pitää suihkutella ja niin se pysyi kauniina koko talven kevääseen saakka. Miten ihmeessä sinä sait sen pysymään hyvän noinkin monta vuotta. itse en ole juurikaan mitään sammaleista tehnyt, mutta se on niin kaunis materiaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Jos amppeli on esim puussa, sade hoitaa kastelun eikä tarvitse suihkutella. Kyllähän sammal siitä huolimatta kellastuu ajan kanssa ja väkisinkin kuivuu, mutta kun amppeli oli ihan ehjä, ei värimuutos haitannut keltaisen ulkorakennuksen seinustalla.

   Poista
 3. Heippa! Tulin katsomaan Koivula Desingia, kun olit piipahtanut minun blogini puolella. Täällä on ihania juttuja, tämä amppeli on ehdottomasti yksi iso HERKKU! Tätäpä täytyy ihan kotosalla kokeilla ja laittaa syyskanervat siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ps. Liityin myös lukijaksi, jotta saan jatkossakin postauksesi suoraan :)

   Poista
  2. Mukavaa Satu, että löysit kiinnostavia juttuja Koivulasta ja tervetuloa matkaan!

   Poista
 4. Onpas kiva amppeli. Luonnon raaka-aineista saa kauniita asioita taiottua!

  VastaaPoista
 5. Niin yksinkertainen idea ja älyttömän kaunis! Tätä(kin) täytyy kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Todella ihan idea. Heti teen, kun pääsen mökille. Kiitos.

  VastaaPoista