6. kesäkuuta 2015

Sormet kuusenkerkkäsiirapissa

Innostuin keittämään kuusenkerkkäsiirappia Sitä parempi soppa 2 -keittokirjan inspiroimana.
Oheita löytyy erilaisia ja yksi niistä arktisetaromit.fi -sivujen kuuden yrtin kimara -esitteestä. Esitteestä saat hyvin tietoa villivihanneksista, jos innostut hortoilemaan.
Sivuille pääset halutessasi suoraan tästä.



Kuusenkerkät ovat kuusen nuoria versoja. Parhaimmillaan ne ovat vielä vaaleina, pehmeinä ja 2–3 cm:n pituisina. Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten tarvitset maanomistajan luvan.

Kuusenkerkkiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa ja ne sopivat jälkiruokien ja juomien mausteeksi. Kokeile myös voileipien päälle, keittoihin, kastikkeisiin tai muhennoksiin. Tuoreita kuusenkerkkiä voi myös pakastaa talven vitamiinivajeita varten. Kuusenkerkissä on runsaasti C-vitamiinia.



Kuusenkerkkiä liotetaan vedessä yön yli ja keitetään tunti pari. Lisätään sokeri ja annetaan edelleen kiehua hiljalleen ainakin tunti. Välillä sekoitellaan. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat.
Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Valmis siirappi on punaruskeaa. Tarjoa siirappia kastikkeena esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa, mausta rahka- ja kermajälkiruokia tai kokeile lihan lisukkeena.

 
Koivulassa nautittiin tänään päiväkahvin kanssa vastapaistettua pannaria ja kuusenkerkkäsiirappia. Aikas hyvää etten sanoisi, terkuin Suska.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa JA näyttää herkulliselta! Kuusenkerkkäsiirappia ostin juuri kaupasta, eipä tullut mieleen, että sitä olisi voinut itsekin keitellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluksi ajattelin, että maku on tavallisen siirapin oloinen, mutta kun jäähtyi, nousi kuusenkerkän aromi esille. Helppoa ja hyvää!

      Poista
  2. Mulla just siirappi valmistumassa myös ;) Eilen huomasin saunan takana matalalla riippuvat kuusen oksat ja eikun heti keräämään .

    VastaaPoista
  3. Oi ihan sama ajatus oli täälläkin. Ihanan näköistä siirappia. Mukavaa alkanutta viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa ja hyvää viikkoa sullekin. Etelä-Suomen ukkosista palasin juuri aurinkoiseen Koivulaan.

      Poista
  4. Hei! Keittelin minäkin siirappia, mutta ei tullut kovin sakeaa. :(. Laitoin vihjaamasi ohjeen mukaan ja keittelin jopa kolme tuntia,sillä ohjeessa sanottiin, mitä kauemmin keittää ,sitä sakeampaa saat. Velliä on , taidan tehdä siitä liköörit. :)
    T. Mervi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on harmi, jos ohje ei toiminut Mervi. Itse keittelin keittokirjan ohjeen mukaan. Siinä oli litra kerkkiä ja puoli litraa vettä, joita ensin keitettiin tunti. Sitten lisättiin yhteensä 5 dl tummia sokereita ja annettiin porista toinen tunti. Kahdessa tunnissa sain sakeaa siirappia. Mutta hyvä, jos keksit sille nestemäistä käyttöä. Sanovat, että kuusenkerkät ovat myös hyvä yskänlääke!

      Poista