15. kesäkuuta 2016

Luonnonkukkapäivä 19.6.


Luonnonkukkien päivää vietetään maassamme tulevana sunnuntaina. Eri puolilla maata järjestetään 86 opastettua ja ilmaista luonnonkukkaretkeä vapaaehtoisten oppaiden kanssa. Retket ja niiden paikkakunnat löytyvät täältä: www.sll.fi/luonnonkukat

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Tiesitkö, että Suomessakin teemapäivää on vietetty vuodesta 2003?

Päivän tavoitteena on yhteisen luontokokemuksen tarjoaminen ja kasvituntemuksen edistäminen. Teemapäivän suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän kirjoittaa tervehdyksessään, kuinka tietoisuus ympäröivästä luonnostamme lisää myös tietoisuuttamme siitä, miten toimemme vaikuttavat luontoon.

 
Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.
 
 
Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2016 teemalajina on koiranputki. Se on aina ollut yksi lemppareistani ja juhlistanut niin häitäni kuin muita kesäjuhlia. Luonnonkukkien nimissä olen ihan yhtä huono kuin muidenkin kasvien tunnistamisessa. Asian voisin toki korjata sunnuntaina esimerkiksi Mikkelissä tai Ristiinassa, missä minua lähimmät retket järjestetään.

Luonnonkukat ovat ihana muisto lapsuudesta ja jälleen lähellä, kun niitä kasvaa ojanpientareiden ohella Koivulan pihapiirissäkin, terkuin Suska.
 

 

5 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, mäkään en tienny! Täytyykin tehdä oma luonnonkukka retki. Toivottavasti juhannuksrn aikaa törmättäisvaikka torilla <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, mäkään en tienny! Täytyykin tehdä oma luonnonkukka retki. Toivottavasti juhannuksrn aikaa törmättäisvaikka torilla <3

  VastaaPoista
 3. Enpä tiennyt, joten kiitos kun valaisit asiaa :) Täytyypä sunnuntaina nautiskella erityisesti noista luonnonkukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnossa on kyllä jokaiselle jotakin. Vihreä puskee tiensä läpi melkein mistä haluaa :)

   Poista