15. huhtikuuta 2018

Vaatteen uusi elämä

Nuorena käteni jatke taisi olla ompelukone. Ahmin ideoita ulkomaisista muotilehdistä ja piirsin vaatteita. Ompelin suurimman osan vaatteistani itse äidin avustamana.
Kouluttauduin alalle, mutta ompelu ei kuitenkaan ollut silloin ammatiksi asti kiinnostava juttu. Lasten ollessa pieniä he kulkivat usein valmistamissani vaatteissa, ja ompelin paljon myös ystäville ja työkavereille. Edelleen tunnen suurta iloa myös siitä, että tuttavani edusti kerran Linnan juhlissa mun ompelema juhlapuku yllään.

Sitten se into lopahti. Nytkin kaapissa lojuu kassillinen korjattavia vaatteita, jotka eivät paljoa vaatisi. Jostain syystä ompelen mieluummin sisustusjuttuja kuin istutan hihoja tai edes lyhennän lahkeita. Vanhasta vaatteesta keksin mieluummin kangasta vaikka sohvatyynyyn kuin uuteen vaatteeseen. Olen kuitenkin kirppiksien suurkuluttaja, myyn ja ostan, vaatteitakin.

Oli kuitenkin tosi kiva päästä tutkimaan äskettäin julkaistua kirjaa "Vaatteen uusi elämä", jossa 12 erilaista kädentaitajaa oli innostunut vaatteiden kierrätyksestä, kuka mitenkin.


Uutuuskirja on Tiina Aallon toimittama ja Sami Perttilän kuvaama. Vaatteen uuden elämän on kustantanut Maahenki Oy.


Mitään mullistavaa ahaa-elämystä kirja ei mulle antanut, sillä monia näistä ideoista olen joskus jotenkin testannut. Mielestäni kirja on kuitenkin hieno kannanotto kuluttamiselle tai paremminkin sen vähentämiselle. Kierrättäen hyvälaatuinen vaate jatkaa elämäänsä vielä pitkään ja ilahduttaa käyttäjäänsä uudistuneena. Meillä jokaisella on varmasti vaatekaapissa vaatteita, joita ei oikein ikinä käytä, mutta ei haluaisi niistä luopuakaan. Jos näitä virheostoksia uudistaisi jotenkin, voisivat ne päästä lempivaatteiden joukkoon.

Yksilöllisyys on upea juttu, kuten tämä Eija Rasasen kirjoma hame ja värjätty pusero pitsiliinoineen.


Saman valmistajan vapaavirkattu toppi on ihana. Luovasti tehty vaate antaa tilaa yllätyksille ilman tarkkoja valmistusohjeita. Ihan samalla tavalla syntyisi vaikka pieni kylppärin matto :)


Kankaalla päällystettyjä helmiä en ole koskaan tehnyt. Raija Manninen on hyödyntänyt korussaan vanhaa solmiota ja muovipäällysteistä metallilankaa. 
Kiitos ideasta, tätä taidan kokeilla vaikka kummitytön kanssa askarrellen.

Millainen vaatteiden kuluttaja sinä olet? Kierrätätkö, myytkö kirpparilla vai lahjoitatko pois vanhat vaatteesi? 

Mukavaa viikkoa, terkuin Suska.

*Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti