18. maaliskuuta 2020

Jälleen uusi makramee ja mietteitä käsitöiden harrastamisesta

                                                           Mukavaa keskiviikkoa!

Opiskelu on siirtynyt kokonaan kotiin, mutta hyvin onnistuu näinkin. Uusia asioita sisäistin tänäänkin ja se tekee iloiseksi. Samoin se, että uusi makramee-seinätekstiili (joka myös omalta osaltaan liittyy kuvien kautta opiskeluuni) miellyttää nyt itseä sen verran, että pääsee piristämään olohuoneen valkoista seinäpintaa.
Pyöreän peilin ja käsityön ohella seinälle on suunnitteilla useammankin taulun kollaasi. Homma on edennyt hitaasti, koska harmittaa porailla kiviseinää. En ole tähän olkkarin seinään muovikoukkuja kokeillut, koska edellisissä kodeissa olen aina menettänyt hermot niiden kanssa. Kyllä se keskellä oleva naula vääntyy joka kerta mieluummin kuin uppoaa seinään, eikä suuri taulu kestä pikkuruisilla nauloilla. Nooh, se on vaan otettava pora käteen...Ohessa jokin aika sitten saamani tiedote käsitöiden harrastamisesta ja arvostuksesta maassamme.  Olisi kiva kuulla, millaisia ajatuksia kysely sinussa herättää.

Q-Tutkimus kysyi käsityöharrastajilta ajatuksia käsitöiden tekemisestä sekä suomalaisen käsityön arvostuksesta. Vastauksia tuli yhteensä 1576. Kysely toteutettiin Internetissä aikavälillä 15.1.-5.2.2020.

Vastaajista yli puolet on sitä mieltä, että suomalaista käsityötä ei arvosteta tarpeeksi Suomessa. Suurin syy vastaajien mielestä on halpakaupat ja tuotteiden tilaaminen ulkomailta. Suomessa ei myöskään vastaajien mukaan ymmärretä kuinka aikaa ja rahaa vievää käsitöiden valmistaminen itse on.
Suomalaisen käsityön arvostusta voitaisiin lisätä kasvattamalla tietoutta aiheesta. Myös käsityöopetusta tulisi olla enemmän.
 Nykyaikana ei ole samanlaista tarvetta valmistaa käsin itse tuotteita kuten esimerkiksi puolivuosisataa sitten. Ratkaisuiksi ehdotetaan motivoivaa opettajaa, kansalaisopistojen tarjontaa sekä ilmaisia työpajoja.

Vastaajat kertovat käsitöiden harrastamisen olevan rentouttavaa ja luovaa ajanvietettä, johon käytetään viikossa keskimäärin 10-20 tuntia. Rahallinen panostus tarvikkeiden hankintaan on suurimmalla osalla vastaajista 0-100 euroa kuukaudessa.
Tällä hetkellä suosittuja käsityömuotoja ovat muun muassa neulonta ja virkkaus, ompelu- ja tekstiilityöt sekä makramee-solmeilu. Käsitöitä tehdään pääosin ystäville, perheelle ja lähipiirille, mutta myös itselle.

...............................................................................................................................................................

Omasta mielestäni jokainen, joka osaa ja on kiinnostunut jostakin kädentaitotekniikasta, voisi siirtää tietotaitoaan suvussa ja ystäväpiirissä eteenpäin. Olisi hienoa, ettei näiden arjessakin hyödyllisten taitojen oppiminen olisi vain opettajien vastuulla.
Toisaalta käsityöyrittäjien työllistäminenkin on tarpeellista ja palkitsevaa, joten ehkä lopputulema mielestäni on, että jokainen kiinnostuksensa mukaan.

Nostankin loppuviikoksi ompelukoneen pöydälle ja alan seuraavan projektin pariin, terkuin Suska.

2 kommenttia:

 1. Ihana tuo sinun makrameesi. Tuo väri sopii siihen todella hyvin. Onhan se totta, ettei käsityötä arvosteta tai kyllä oikeastaan arvostetaan, mutta ei siitä haluta maksaa mitään. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ja kiva kun kommentoit kyselyä! Juuri näin tämä hinnoittelukysymys, tosin olen omasta kokemuksesta huomannut, että eri puolilla maata ollaan eri tavoin valmiita maksamaan tuotteesta. Jossakin kiitetään vinkistä ja kerrotaan, että itsekin osataan, toisaalla taas ostetaan tyytyväisenä, että aikaa säästyy ja on mukava kannattaa käsityöläistä.
   Aurinkoa viikonloppuusi <3

   Poista