19. lokakuuta 2020

Tuftaus tutuksi kirjan ja käsityön kautta

*Kirja saatu blogiyhteistyönä

Sain jo loppukesästä Kustannus Mäkelältä Tuftaus tutuksi -kirjan tutkittavaksi ja testiin. Olen kokeillut kyseistä käsityötekniikkaa joskus vuosia vuosia sitten ja innostuneena selasin kirjan ihania malleja ja suunnittelin heti omia.


Kirjan on tehnyt torontolainen taiteilija Arounna Khounnoraj. Naisen monipuolista luovuutta pääset ihailemaan kattavammin hänen ig-tilillään @bookhou.

Kirjan valokuvat ovat Catherine Frawleyn käsialaa ja teoksen on suomentanut Seija Kallinen.
Kirjassa on tosi kivoja malleja moderneista kuvioista luontoaiheisiin. Ne kaikki sopivat hyvin koriste- ja käyttöesineisiin. Jokaiselle mallille on työvaihekohtainen ohje, joka helpottaa sen valmistamista.


Luin kirjan opastuksen työvälineistä ja materiaaleista sekä vinkit omien mallien suunnittelusta, mutta homma tyssäsi heti alkuunsa, kun ostin ensimmäinen neulan.

Mietin askarteluliikkeessä, että nyt hyödynnän kaikki vanhat villalankojen jämät ja tikkailen niillä tyynynpäällisiä ja tauluja, joten ostin suhteellisen suurella reiällä varustetun jämäkän neulan. Sitten en löytänytkään neulalle sopivaa kangasta, koska yritin valita kankaat ja langat kierrätysmateriaalien joukosta. 
Kirjan mukaan suuri neula olisi paras valinta harvaan kudotuille pellava- tai juuttikankaille. Menin lähimpään kangaskauppaan, josta ei myöskään löytynyt sopivia kankaita. Ostin sitten kokeeksi kirjontaan tarkoitettua aida-käsityökangasta. Jostain olin lukenut kankaan sopivan myös tuftaukseen, mutta vaikka kuinka pingotin sen tiukasti kehykseen, ei onnistunut. Lanka ei vain pysynyt kankaassa, vaan karkasi matkoihinsa. 

Huoh, homma jäi hetkeksi jäähylle!


Sitten päätin ostaa uuden ohuemman neulan, joka sopi pyyhetehtailusta ylijääneiden pellavakankaiden kanssa mainiosti. Koska työ pitää tosiaan pingottaa kehyksiin, otin olkkarin seinältä yhden taulun lainaan ja nidoin kankaan kireästi sen ympärille.


Mies sanoi kokeiluani silmäksi, joten nimesin sen Kukkien katseluksi. Vielä on harkinnassa, päätyykö tämä mihinkään vai ei.
Tein sitten samoilla lankojen jämillä toisenkin työn suoraan kirjontakehykseen sopivaksi ja se pääsi heti seinälle.


Lopputulema on positiivinen, vaikka pakko sanoa, että välineet on oltava oikeanlaiset tässä käsityötekniikassa. Nyt jälkikäteen mietin, että saatan vielä kerran kokeilla sitä aida-kangastakin, kun on pienempi neula. Toimii sitten tai ei, onpahan kokeiltu.

Kirjalle vahva suositus!
Kustannus Mäkelän verkkokaupassa se on nyt tosi hyvään hintaan kirjamessujen tarjouksena.

Tuftailemisiin, terkuin Suska.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti