5. helmikuuta 2021

Kässätotuuksia minusta

 

                                                                            ©Susanna Uusitalo

Käsityöt ovat olleet elämässäni aina jossakin muodossa. Seuraavassa muutamia totuuksia lajiin liittyen:

- Varhaisimmat muistoni käsitöihin liittyvät äitini ja molempien isoäitieni käsitöihin sekä siihen, että sain nikkaroida papan kanssa mummilan puuliiterissä. Muistan ikuisesti vanerista tehdyt lipokkaat, kun pappa piirsi ja sahasi ne jalkapohjani mallin mukaan. Sitten vain solmittu kuminauha ympärille ja voi mikä klip klap kuului, kun kävelin.

-Opettelin ompelukonehommat 7-vuotiaana äidin kärsivällisessä ohjauksessa. Siitä lähtien suunnittelin ja ompelin vaatteita itselleni, jossain kohtaa farkuista nahkahiharotsiin. Joskus kangasvalintani herättivät koulukavereissa närkästystä ja minua yritettiin kiusata itse tehdyistä vaatteista. Kiitos kannustavan kasvatuksen ja hyvän itsetunnon, totesin olevani ylpeä taidoistani, joten kiusaaminen loppui siihen.

-Nuorena opiskelin silloisessa Kotiteollisuuskoulussa metallitöitä, puutöitä, kudontaa ja ompelua viimeiseen erikoistuen, mutta silloin oli niin paljon muuta mielessä, että käsityöala jäi muhimaan.

-Olin Iltalehdessä freetoimittajana 10 vuotta ja silloin muoti kädentaitojen ja sisustuksen ohella olivat erikoisalaani.

-Kolmelle lapselleni ompelin paljon vaatteita heidän ollessaan päiväkoti-ikäisiä. Marimekon kilotrikoita kului niin, että kaikki tuntui olevan yhtä tasaraitaa.

-Vuosien ja elämänmuutosten myötä kädentaitokirjojen tekeminen ja Koivula tulivat lähes yhtä aikaa elämääni. Vanhan puutalon inspiroivassa miljöössä aloin tehdä useille lehdille tee itse -ohjeita ja juttuja liittyen kotiin ja puutarhaan. Silloin työ ja harrastukset kohtasivat kokopäiväisesti..

-Maalla asuessa olin kansalaisopiston suurkuluttaja. Ammattitaitoiset opettajat herättelivät kiinnostuksen milloin mihinkin tekniikkaan, joista keramiikan valmistus on jatkunut pienimuotoisesti edelleen.

-Maaliskuussa julkaistaan 10. kirjani "Kodin helpot makrameet", jonka olen tehnyt graafista suunnittelua ja taittoa lukuun ottamatta itse. Kirjojeni perusajatus on innostaa uusia harrastajia lajin pariin. Suunnittelen ja valmistan mallit ja ohjeet mahdollisimman yksinkertaisiksi, ettei kynnys uuden asian opetteluun lannistaisi jo kättelyssä. 
Jokanaisen puukässää, Koreja käsin, Hyvä sauna, Pannunalunen, Käsityöläisten kodit, Matto x 30, Luonto sisustaa, Risu, paju, betoni & rautalanka sekä 9 polkua puutarhaan kertovat oman matkansa eri aiheiden, tekniikoiden ja materiaalien kirjosta. Osa kirjoista on tehty yhteistyössä valokuvaaja Ritva Tuomen kanssa.

-Olen pitänyt vuosien ajan työpajoja pienryhmille, ohjannut kädentaitoja alan messuilla sekä lapsia iltapäiväkerhossa. Tähän haluan panostaa vielä enemmän, sillä yhteisen intohimon jakaminen on upeaa! Nyt vain odotetaan pandemian perääntyvän, jotta pääsemme kokoontumaan yhä isommissa puitteissa.

-Kuvallisen ilmaisun opintoni päättyvät keväällä ja on jälleen aika miettiä tulevaa. Avoimena ja uteliaana jatkan matkaani. Esimerkiksi verkkokauppa on ollut pitkään vain haaveissa, joten nyt voisi olla sen aika.

Aurinkoa viikonloppuusi, terkuin Suska.

2 kommenttia:

  1. On mukava tutustua sinuun näiden kässätotuuksien kautta. Kauniita talvisia päiviä viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle Tarja, kirpeitä pakkaspäiviä luvassa!

      Poista