28. maaliskuuta 2021

Makrameen lankavalinnat


   Makrameetyön ilmeeseen vaikuttaa tosi paljon solmeiluun valittu lanka. Eikä pelkästään langan väri.

Aloittelijan on helpoin opetella solmuja paksulla punotulla langalla/kuteella, koska se ei ole liukas eikä purkaannu säikeisiin, kuten kierretyt langat. Jos taas haluat työhösi tuuheita sileitä hapsuja, kierteisiä lankoja on helppo purkaa tai kammata auki. Ja kukaanhan ei sinua estä yhdistelemästä näitä erilaisia lankoja omiin töihisi aivan kuten haluat.

Oheiseen kuvaan olen leikannut jokaisen langan metrin mittaiseksi ja kiinnittänyt keskikohdastaan neulepuikkoihin. Solmin samanlaisia kaksoistasosolmuja niin monta, kuin solmun muodostavat reunimmaiset langat riittivät ja leikkasin lopuksi myös keskimmäiset langat samaan mittaan.

Esimerkistä näet, kuinka paksut langat muodostavat muhkeita solmuja huomattavasti vähemmän kuin ohuemmat langat, mutta ovat punoksena leveämpiä. Eli jos haluat ohuemmasta langasta samankokoisen työn, tarvitset enemmän materiaalia ja solmuja. Näitä asioita kannattaa miettiä, kun suunnittelet makrameen kokoa tai tiedät sen sijoituspaikan. Jos työlle on varattu paljon tilaa, paksummasta langasta saat näyttävän taideteoksen. Jos taas seinätekstiilille valittu paikka on kapea seinänpätkä esimerkiksi oviaukkojen välissä ja katselet työtä läheltä, ehdotan ohuempaa lankaa. Sillä saat solmittua useampia kuviokokonaisuuksia pienempään kokoon.

Kuvan langat vasemmalta: Lankavan Lilli-ontelokude, Makrame.fi kierretty Bobbiny-lanka 5 mm, Makrame.fi punottu Bobbiny 5 mm, Lankavan Paulina-punoskude 5 mm, Sofia Knotterin kierteinen lanka 3,5 mm, Lankavan Moppari-kierrenaru 3 mm sekä Lankavan Chunkumop-lanka 4 mm.

Näiden yritysten lankoja käytin uudessa Kodin helpot makrameet -kirjassani, mutta jos solmeilet kirjani malleja muilla kuin ohjeissa käytetyillä langoilla, kiinnitä huomio langan paksuuteen saadaksesi samanlaisen lopputuloksen.

https://www.lankava.fi/ 

https://www.makrame.fi/

https://sofiaknotter.fi/

Uudesta kirjastani on arvonta vielä kolmen päivän ajan. Jos et vielä ole osallistunut, pääset osallistumaan tästä.

                         Ja sitten vain kohti uutta keväistä viikkoa, voi hyvin, terkuin Suska.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti