16. heinäkuuta 2022

Rottinkikoreja Taito Itä-Suomen kurssilla

                                                         

Kesä on ihanaa aikaa harrastuksille. Lomalla ei ole minuuttiaikataulu ja käsitöitä voi tehdä missä tahansa. Taitoyhdistykset järjestävät toimintaa myös kesäisin, ja esimerkiksi Mikkelin kursseihin pääset kurkkaamaan tästä.

Minulla oli mahdollisuus osallistua Taito Itä-Suomen järjestämälle Sisustuskorit rottingista -kurssille Mikkelin Kenkäverossa. Inspiroivaan ympäristöön oli löytänyt moni muukin, sillä kaikki kurssilaiset olivat saapuneet paikalle muualta kuin Mikkelistä. Miten en itse ole koskaan hoksannut, että voisin lähteä ystävän kanssa tutustumaan johonkin uuteen kaupunkiin käsityökurssin kautta. Loistoidea, joka pitää ottaa toteutukseen.


Päiväkurssilla ehti valmistaa kaksi koria, lehti- ja leipäkorin. Useimmat eivät olleet koskaan punoneet koreja, mutta kirjallisen ohjeen ja ammattitaitoisen ohjaajan avulla homma toimi mainiosti omassa tahdissa.
Palttinapunonta toi mieleen perinteiset pärekorit, vaikka materiaali olikin eri. Nämä korit punottiin 26 mm leveästä rottinkinauhasta ja viimeisteltiin kapealla puolipyöreällä rottinkinauhalla.


Hetken liotettuna rottinkinauha notkistui ja sitä pystyi taivuttelemaan helposti. Taitokset korin pohjan ja reunojen välissä auttavat koria säilyttämään muotonsa.


Reunat kohosivat samalla punonnalla ja taitoyhdistyksen opettajalta sai apua aina tarpeen mukaan. Jokaisen käsiala on omanlaisensa, mutta hyvillä vinkeillä koreista tuli symmetrisiä ja kauniita. Pyykkipojat tai muut nipsut auttoivat muodon hallinnassa punonnan aikana.


                            "Tosi mukavaa hommaa", totesivat kurssilaiset, kun päästiin vauhtiin.


Kun reunat olivat valmiit, ylimääräiset rottinkinauhat pätkittiin ja jemmattiin parin muun nauhan alle.


Reunan punonnassa käytettyä kapeaa rottinkinauhaa sai kiskoa niin kireälle kuin jaksoi, sillä kuivuttuaan rottinki kutistuu vähän ja reunapunoskin löystyy hieman.
 
Kivat korit vein kurssilta mökille ja heti jouduin tietenkin leipomaan pataleivän, kun sille oli nyt hieno uusi kori.


Ovatko taitoyhdistysten kurssit sulle tuttuja ja oletko itse käynyt Mikkelissä kursseilla? Tutustu tästä koko alueen toimintaan tai hyödynnä vaikkapa nettisivuilta löytyviä käsityöohjeita, jos kurssiaikataulut eivät sovi kesän menoihin.

Vinkkaa mullekin ideoita kivoista käsityökursseista ja paikoista, ainakin nyt heinäkuussa ehdin vielä hyvin jonnekin.

 Onni elää käsityössä, vai mitä?

Kesäterkuin Suska / KoivulaDesign

*Blogiyhteistyö Taito Itä-Suomen kanssa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti