13. kesäkuuta 2019

Matolle mahdollisuus + hoitovinkkejä

Laadukkaat kodintekstiilit kuten matot eivät ole ihan ilmaisia. Jos sisustat kerralla kuntoon kotia, homma toimii ja mattoon kannattaa satsata. Jos taas muutat sisustusta useammin, voit etsiä sopivia mattoja myös käytettyinä. Ekologista ja kukkaroystävällistä.
Kierrätysmattojen ohella voit myös kutoa tai virkata mattoja itse, niin saat takuuvarmasti sitä, mitä haluat. Plussana kiva harrastus, joka palkitsee lopputuloksellaan.


Meillä vaalea talja ja iso juuttimatto matkaavat asunnosta toiseen, mutta nykyinen koti pisti taas muutaman maton vaihtoon. Yksi löytyi mökiltä, toinen edullisesti marketista, mutta tämä matto oli ilmaislöytö varastosta.

Joku saattaa muistaa muuttopostauksestani, että jouduin siivoamaan asunnon ja roudaamaan kamaa roskikseen. Myös varastokomero oli suht täynnä tavaraa. Yhden peilin kannoin kotiin, samoin pari mattoa, koska olivat siististi pakattuja, puhtaita ja ehjiä.


Tämä matto on malliesimerkki siitä, miten mieli muuttuu vuosien myötä. Aikaisemmin ajattelin, ettei ikinä, siis IKINÄ mulle tällaista mattoa! No ehken siitä vieläkään olisi valmis paljoa maksamaan, mutta kun on paksu ja pehmeä, noin ihanan värinen ja ilmainen, annoin sille mahdollisuuden, ainakin hetkeksi. :)


Vanhassa kerrostalossa on remontoitu eri aikoina. Yläkerran asunnon laatoitukset olivat valkoisen ja tummanharmaan sävyissä, mutta täällä peruskaakelin kaveriksi oli joskus valittu turkoosit lattialaatat, eikä harmaa matto sopinut tänne lainkaan. 
Edellisestä kirjaprojektistani oli jäänyt Lankavan ontelokudetta, josta virkkasin parina iltana pienen pyöreän maton kylppäriin. Pylväitä ja ketjusilmukoita sekä ulkokehälle kiinteitä silmukoita.


Hoida mattoja säännöllisesti, niin ne ilahduttavat vuosia myös kierrätettyinä.

- Kun hankit uuden maton, kurkkaa sen nurjalta puolelta materiaalikohtaiset pesuohjeet. Jos niitä ei ole merkitty, kysy myyjältä. 

- Kaikki matot tykkäävät säännöllisestä imuroinnista. Imurin tehokkuus takaa myös pitkänukkaisten mattojen puhdistumisen pohjasta asti. Lika ja pöly kuluttavat maton materiaaleja nopeasti.

- Jos mahdollista, raikasta mattoa tuulettamalla sitä parvekkeella ja mattotelineellä. Suurin osa matoista tykkää myös tamppaamisesta.

-Yritä poistaa mattoon tullut tahra heti, ettei se pääse kuivumaan. Imeytä ensin talouspaperiin ja kokeile sen jälkeen kosteaa rättiä ja kodin peruspesuaineita kuten fairya, mäntysuopaa tai pyykkipulveria. Pyyhi lopuksi pelkällä veteen kostutetulla rätillä.

-Jos omat keinot eivät riitä niin tahranpoistossa kuin mattolaiturilla, käänny pesulan puoleen, joka huoltaa mattosi ammattitaidolla.

Nyt on just hyvä hetki mennä mattolaiturille. Saa aurinkoa, yleensä myös seuraa muista pyykkäreistä sekä ihanan tuoksun puhtaisiin mattoihin. 
Terkuin Suska.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti