7. helmikuuta 2020

Taipuuko Tikkurilan vuoden väri lempiväreihisi?

Sain Tikkurilalta testattavaksi pienen purkillisen Vuoden väriksi valittua H300 Lemonade -maalia. Sävyn ovat valinneet muotisuunnittelija Laura Juslin ja arkkitehti Lilli Maunula.
Valoisa väri johdattelee kohti kevättä ja on muodissa vaikuttaneita okran- ja sinapinkeltaista vaaleampi ja heleämpi.


Itse olen monenlaisten keltaisten sävyjen ystävä, joten innoissani testasin maalia ensimmäisenä pieneen puiseen tarjottimeen sekä suojaruukkuna toimivaan pärekoriin. Huomattavasti vaaleampi lopputulos kuin kotini muut keltaiset väripilkut, mutta on helppo yhdistää esimerkiksi vaaleaan puuhun ja harmaaseen. Toisaalta Lemonadesta saa tehokkaan parin vaikka mustan kanssa.


Valo vaikuttaa suuresti sävyyn, kuten jo näissä kolmessa eri valaistuksessa otetussa kuvassa näkyy. Värimalleja kannattaakin tutkia juuri siinä valossa ja tilassa, johon maalia on suunnitellut. Maalin kiiltoasteen lisäksi pintojen struktuurit vaikuttavat sävyihin, samoin päivän ja vuodenaikojen kierto.


Edellä mainittu suunnittelijakaksikko oli valitsemassa myös Tikkurilan Color Now 2020 -värikokoelmaa, jonka kahdeksan sävyä saattavat yllättää yhdessä, ehkä osittain haastavatkin ja antavat inspiraation värien uudenlaiseen yhdistelemiseen. Löytyisiköhän näistä sävyistä uusia värejä kodin pieneen pintaremonttiin vai miltä oma lempiväri näyttäisi suurena pintana?

Värien merkityksistä löytyy tietoa kiinnostuksen mukaan, mutta jo se on mielenkiintoista, miten ja miksi lempivärit muuttuvat vuosien myötä, vai käykö niin? 


Jannika, Kati ja Tiia-Janica kertovat lempiväreistään seuraavien kysymysten kautta:

1. Lempivärisi?
2. Missä se näkyy?
3. Onko väri/värit muuttuneet vuosien mittaan?
4.Seuraatko mitään trendejä ja niiden vaihtuvia värikarttoja?
5.Jos nyt maalaisit kodissasi seinän, minkä värin valitsisit?

Jannika Lahti, Helsinki

1. Sinisen eri sävyt.
2. Lempiväri näkyy melkein kaikessa: sisustuksessa, vaatteissa ja pienissä tavaroissa kuten kalentereissa.
3. On ja ei. Nuorempana liila ja oranssi olivat ehdottomia lemppareita, mutta tykkäsin kyllä sinisestä silloinkin. Lopulta muut värit alkoivat olla liikaa ja nyt en tykkää niistä enää ollenkaan. Sininen on säilynyt.
4. Seuraan trendejä, mutta vain osaa niistä lähden itse toteuttamaan. Sisustan aina oman tyylini ja makuni mukaisesti ja otan trendielementtejä mukaan vain, jos ne sopivat kokonaisuuteen. Värikarttoja en ainakaan tietoisesti seuraa.
5. Todennäköisesti juuri joku vaaleansinisen tai turkoosin sävy. Ei mitään liian hallitsevaa, sillä haluan kotiini muitakin värejä.

Kati Heino, Espoo

1. Lempivärini riippuu hiukan tilanteesta. Ehkä petrooli ja ripaus fuksiaa soittelevat sielua parhaiten ja useimmiten tällä hetkellä.
2. Mökillä olen päästänyt petroolin värin irti sisustuksessakin. Myös kotona yhden huoneen väreihin kuuluu petrooli. Pukeutumisessa valitsen herkästi petroolin tai fuksian ainakin tehosteväreiksi.
3. Lempivärini ovat muuttuneet vuosien mittaan. Nuorempana sininen ja oranssi olivat ehdottomat suosikit. Nykyään siedän joissain tilanteissa jopa taupea, vaikka pukeutumiseen en ruskean sävyjä huolikaan.
4. Työni vuoksi joudun olemaan kipeän tietoinen trendeistä, mutta omassa elämässäni pidän kunnia-asiana olla piittaamatta moisista hullutuksista. :)
5. Jaahas, nyt tuli vaikea kysymys. Kotona ei taida seinän väri vaihtua, mutta mökillä voisin yhden keskisinisen seinän maalata hennomman vaaleansiniseksi. Siitä piti tulla vaaleampi, mutta väri näytti isona pintana yllättävän voimakkaalta. Jos saisi siis toivoa, niin sen sävyn vaalentaisin.

Tiia-Janica Mättö, Mikkeli

1. Beige, lila, vihreä ja turkoosi.
2. Lempivärini näkyvät sisustuksessa ja vaatetuksessa.
3. Värit ovat pysyneet melkolailla aina samoina, mutta värien sävyt vaihtuvat vaaleasta tummaan aika ajoin.
4. Trendien mukaan en sen kummemmin kulje, mutta värikartat käyn läpi silloin, kun joku muutos on mielessä.
5. Viimeeksi on maalattu valkoisella, väri taisi olla sen hetken uusissa sävyissä nimeltään "höyry". Jos nyt maalaisin, lastenhuoneeseen tulisi jokin "usvainen" sinertävänharmaa tai sammaleenvihreään vivahtava värisävy.


Missä sinun lempivärisi näkyvät?

Mukavaa viikonloppua, terkuin Suska.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti