5. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 5.12. vanhat piparireseptit

 
Tänään voisi sekoittaa piparitaikinan, niin huomenna pääsisi leipomaan. Kokeiluun jokin itselle uusi resepti, ei tuttu ja turvallinen. Seuraavat ohjeet nappasin edesmenneen kummitätini Keittotaito -kirjasta vuodelta 1954. WSOY:n julkaisemasta opuksesta löytyi 26 erilaista piparkakkureseptiä.


                                                                       Ruispiparkakut

                                                                             1 muna
                                                                          1 kkp siirappia
                                                                          200 g sokeria
                                                                  100 g voita tai margariinia
                                                                          2 tl inkivääriä
                                                                          1,5 tl kardemummaa
                                                                          1,5 tl kanelia
                                                                          200 g perunajauhoja
                                                                          200 g ruisjauhoja
                                                                              1 tl soodaa

Muna ja sokeri vatkataan vaahdoksi, siirappi lisätään ja seos vatkataan oikein kuohkeaksi. Hienonnetut mausteet lisätään, samoin jauhoihin sekoitettu sooda, vähän perunajauhoja ja vaahdoksi hierottu voi, loput perunajauhoista ja ruisjauhot. (kirjoitettu juuri kuten kirjassa :))
Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan ja muotilla otetaan siitä pieniä kakkuja, jotka kypsennetään miedossa uuninlämmössä.

                                                                         Joulupiparkakut

                                                                              2 munaa
                                                                         400 g sokeria
                                                                         3 dl siirappia
                                                                         3 dl kermaa
                                                                        3 dl sulatettua margariinia
                                                                1 tl hienonnettua kardemummaa
                                                                1 tl hienonnettua kanelia
                                                                1 tl hienonnettuja neilikoita
                                                                1 tl hienonnettua inkivääriä
                                                                1 tl hienonnettuja pomeranssinkuoria
                                                                             3 tl soodaa
                                                                    750 g karkeita vehnäjauhoja
                                                                   500 g hienoja vehnäjauhoja

Taikina valmistetaan päivää aikaisemmin kuin se leivotaan. Aineet sekoitetaan ylläolevassa järjestyksessä ja seos vatkataan hyvin, niin se on kuohkeata, ennen kuin jauhot lisätään. Taikina kaulitaan ohueksi, muotilla otetaan siitä kakkuja, jotka paistetaan miedossa uuninlämmössä.

                                                     Joko olet leiponut pipareita? terkuin Suska
  
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti