23. maaliskuuta 2018

Kalkkimaalin vietävänä

Olin aikaisemmin kokeillut kalkkimaaleista Annie Sloan -maaleja ja vahaa, enkä oikein tullut niiden kanssa juttuun. Tutkin Taito Itä-Suomen kevään kurssikalenteria, ja huomasin maalauskurssin olevan niin suosittu, että yhden kurssin sijaan halukkaita maalareita riitti useammalle kurssille. Sinne siis, josko löytäisin kalkkimaalit uudelleen.

Taito Shopeissa myytävä Jeanne dÀrc LivinginVintage Paint -maali on uudistettu versio vanhasta liitumaalista, mutta pitää sisällään edelleenkin vain luonnollisia ainesosia. Luontoystävällinen, myrkytön ja vesiohenteinen maali tarttuu lähes kaikille pinnoille ja sopii sekä sisälle että ulos. Ja mikä parasta, vanhaa pintaa ei tarvitse hinkata ennen maalaamista. Hyvin peittävä maali on käyttövalmis sellaisenaan, mutta jos haluat läpikuultavaa pintaa, ohenna maalia vedellä. Jos epäilet maalin tarttuvan johonkin pintaan huonosti, voit käsitellä maalattavan pinnan Primer & Sealer -pohjustusaineella. 


Antique Wax -vahat suojaavat maalipintaa, jos esine tai huonekalu tulee jatkuvaan käyttöön, on altis lialle tai hankaukselle. Läpinäkyvän vahan ohella voit kikkailla värillisillä vahoilla ja saada aikaan vaikka kivoja patinoituja pintoja. Helmiäisvaha taas antaa pinnalle kauniin hohteen.Moni pienesine ja huonekalu sai kurssilla uuden maalipinnan. Siveltimen ohella kokeiltiin telaa ja sientä. Sivellin sopii kaikkeen, tela suuriin tasaisiin pintoihin ja sieni kadottamaan siveltimen jäljet sekä koristelemaan sablonin avulla.

 Pari kerrosta maalia riitti useimmissa tapauksissa peittämään myös oksakohdat puuesineissa. Maalin kuivumisaika on noin 30 minuuttia eli nopeasti pääsi uuden maalikerroksen sekä halutessa vahan kimppuun.
Innostus kasvoi kurssipäivien jälkeen, ja moni sanoikin jatkavansa vielä kotona maalaamista. Tällä maalilla voi maalata vaikka keittiönpöydän ääressä kavereiden tai lasten kanssa.


Maalasin kurssilla pienen muovitarjottimen, puisen jalallisen tarjoilukulhon ja suuren säilyketölkin. Kalkkimaali levittyi helposti ohentamattakin ja myös vaha liukui mainiosti siveltimen alla. 100 ml:n purkki riitti vielä kotona kuluneen 5 €:n kirppistuolin kunnostukseen.

Tuolin maalipinta oli sen verran lohkeillut, että hioin pinnan hienolla hiomapaperilla käsin ennen maalaamista. Kaksi kerrosta maalia ja kerros vahaa uudisti tuolin täysin. Lohkeilleen istuinosan päälle lisäsin vanulevyä ja pintaan leikkasin rikkinäisestä seinävaatteesta osan. Kankaan kiinnitin huonekalunitojalla ja niittien päälle liimasin vielä turkoosia polvekenauhaa. Uniikki lopputulos, mitäs tykkäät?Tämä maalimerkki täytti odotukseni ja sai innostumaan kalkkimaalauksesta uudelleen. Kurssilta saatujen vinkkien avulla saatan uskaltautua joskus myös värillisten vahojen testaukseen.

Ovatko kalkkimaalit sulle tuttuja? 

Mukavaa viikonloppua, terkuin Suska.

                                 *Kurssimateriaali saatu blogiyhteistyönä Taito Itä-Suomen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mäkin tykkään tosta maalista, ei oo tullu ongelmia vastaan kun sillä oon sutinu ��

    VastaaPoista