7. syyskuuta 2015

Diy-miniryijy ommellen

 
Oletko koskaan ommellut ryijyjä vai onko se mielestäsi sadan vuoden takaista perinnettä mikä ei kiinnosta? No en ollut minäkään ommellut ennen näitä. Ei ollut lapsuudenkodissa olohuoneen seinällä ryijyä eikä muistaakseni edes mummoloissa.


Ajattelin, ettei sovi mulle tuommoinen urakka, mutta tulin toisiin ajatuksiin kun keksin, että teen kokeeksi miniryijyn kierrätysmateriaaleista. Syntyi samalla kaksi ja ehkä vielä kolmaskin jossain kohtaa syksyä. Tämän parin olen nimennyt kuunsillaksi.

 
Miniryijy on vain 25 x 25 cm kokoinen ja sen ompeluun olen käyttänyt mustien ja valkoisten lankakerien loppuja sekä paperinaruja. Kehykset syntyivät jalkalistan hukkapätkistä.


En tietenkään suunnitellut mallia etukäteen vaan se syntyi siinä samalla, kun pääsi tekemisen makuun. Niin käy aika usein. On mukava antaa luovuudelle tilaa.


Ryijysolmun ompelu ei ole vaikeaa. Kuvasta huomaat, että pahvi tai vaikka viivotin on hyvä apuväline, niin nukasta tulee tasapitkä kaikkialla. Kuljeta neula ensin lankaparin keskeltä vasemmalle ja sitten oikealta takaisin keskelle. Pyöräytä seuraavaksi lanka pahvin ympäri ja toista ommelta edellisen oikealle puolelle aina rivi loppuun. Poista pahvi ja leikkaa nukka.


Ompele ryijyä alhaalta ylös ja vasemmalta oikealle. Pieni ryijy on mukava käsityö pimenevissä illoissa. Suurentamalla kokoa syntyy vaikka uusia sohvatyynyjä, sillä vuodenajan vaihtuminen herättää aina kummasti sisustusintoa.
                                           Vauhdikas ja ihana viikko tulossa, terkuin Suska.

14 kommenttia:

 1. Tulipas kivat. Vaikka mikään siivojafriikki en olekkaan, olen monesti pohtinut miten valtavasti niissä mummoloiden isoissa ryijyissä on pölyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siivouksesta tulikin mieleen, että meillä ryijyn voiskin ommella Hupi-koirasta lähtevistä karvoista :)

   Poista
 2. Ryijy sana tuo aina mieleen sellaiset perinne "mummoryijyt" :D Nämä ovat kyllä ihan tällä vuosi tuhannella ja voisivat olla myös minun seinälläni!

  VastaaPoista
 3. Onpas ihana idea. Ryijyistä tuli kauniita!

  VastaaPoista
 4. Kauniita! Kivan utuinen tunnelma. Oliko verkko valmiina vai teitkö senkin itse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Verkon sain valmiina kaverilta, uskoisin sitä myytävän käsityötarvikemyymälöissä.

   Poista
 5. Nätit ja ryijyissäsi on näkemystä! Joskus kokeilin pienen ryijyn tekoa marttakursseilla. Oli rentouttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta! Tällainen käsityö olisi kyllä hyvä idea marttailtaan, täytyykin kysellä omilta martoilta kiinnostusta.

   Poista
 6. Näyttää hienolta tuo paperinarun ja villalangan yhdistelmä! Alkoi tehdä mieli itsekin taas ryijyn pariin. Viime kerralla kipeytyneet sormet on jo parantuneet :) Taidan napata sulta idean ryijyn kehystämisestä... Rentouttavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hienon näköiset ryijyt. Tuollainen valmistuu sellaisellakin, joka haluaa saada nopeasti valmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati, näitä on kyllä näppärä tehdä vaikka lahjaksi.

   Poista