31. tammikuuta 2016

Vähän koukussa pataleipään+arvontamuistutus

                                         Tunnustan olevani vähän koukussa pataleipään :)

Kirpparilta hankkimani pata olikin ihan liian vähällä käytöllä, mutta nyt se on saanut toimia leipien pesänä useammin kuin arvasinkaan.

Ensimmäisen leivän tein vain siksi, kun kylään oli tulossa gluteenitonta ruokavaliota kaipaava kaveri, eikä kaapista löytynyt muuta sopivaa kuin jauhoja tähän tarpeeseen. Reseptejä pataleiville löytyy vaikka kuinka. Silloin etsin reseptin marttojen arkistoista ja sinäkin pääset kyseiseen aineluetteloon tästä.

 
Sen jälkeen olen kokeillut pataleipää useastikin ja aina vähän eri jauho- ja maustesekoituksilla. Sehän siinä onkin hauskaa. Uudet makuyhdistelmät ja koostumus. Joskus maistuu ihanalle, toisinaan ei kummoiselle, mutta aina tuloksena on tuoretta lämmintä leipää, nam!
 
 
Tänään leivoin aamupalalle jälleen yhden pataleivän eli olin jo illalla sekoittanut taikinan kohoamaan. Eihän leivän leipominen tämän helpompaa voi enää olla.
 
Pataleipä
 
                                    7dl jauhoja (vehnä, ruis ja kaura)
           0,5 tl kuivahiivaa
 3,5 dl vettä
2 tl suolaa
                    2 tl kuivattua nokkosta
 
Sekoita aineet kulhossa, peitä kulho tuorekelmulla ja kohota taikinaa 12-16 h. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita samalla pata kuumenemaan uuniin.
Sipaise padan pohjalle ja reunoihin hieman ruokaöljyä, vaivaa taikinasta pataan sopiva leipä ja paista leipää padassa kannen alla ensin 30 min ja vielä ilman kantta 15 min.



 
Hyvin upposi, kokeile ihmeessä.
 
Ja vielä muistutus tarjoilulautasten arvonnasta, joka on käynnissä keskiviikkoon klo 21.00 asti. Jos tykkäät käsintehdystä uniikista keramiikasta, osallistu tästä.
 
Mukavaa sunnuntaita, terkuin Suska.
 

8 kommenttia:

  1. Pataleipä taitaakin olla jonkinlainen hitti tällä hetkellä. Olen itsekin tehnyt. Ei mikään voita tuoretta leipää. Mukavaa kynttilänpäivää tv Liisa

    VastaaPoista
  2. Uuu... Täytyy testata, näyttää niiiin hyvältä. Ja helpolta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä Tiina! Juuri näin, helppoa ja hyvää se leipominen on parhaimmillaan.

      Poista
  3. Vau...kohotatko jääkaapissa? T. Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huoneenlämmössä saa taikina kohota Kati. Ja vähän huolimattomasti kirjoitin, että vaivaa leipä. Ei sitä taikinaa tarvitse sen enempää vaivata, muotoilla vain pataan sopivaksi.

      Poista
  4. Täällä ollaan ihan koukussa pataleipään :) helppoa mutta liian hyvää... :)

    VastaaPoista