24. heinäkuuta 2014

Rapujuhlia viritellessä

Kaverit puhuvat jo rapujuhlista. Itse muistelen parinkymmenen vuoden takaisia makunautintoja haikeana, sillä jostain syystä olen allergisoitunut äyriäisille. No eihän se toki juhlimasta estä, sillä lähes yhtä tärkeää kuin rapujen kuoriminen, on juhlien tunnelma.
Kuva-arkistoista löytyi työjuttuun liittyviä kuvia viime kesältä, joten ohessa vinkkejä rapujuhlien järjestäjille.


Askartele paikkakortit serviettirenkaiksi kuviopahvista tai muovitableteista. Leikkaa kuvio ja remmi, yhdistä haaraniitillä ja kirjoita kestävällä tussilla kutsuvieraan nimi ravun kylkeen.


Pöydän yläpuolelle syntyy viirinauha helposti leikaamalla kolmioita kuviollisesta pöytäliinasta ja tekemällä punaisia lyhtykoristeita foliopaperista. Lyhdyt sopivat myös pöytäkoristeeksi lyhtykynttilöiden ympärille.

Alkukeittona maistuu esimerkiksi bataatti- tai kanttarellikeitto. Varaa riittävästi myös vaaleaa paahtoleipää, majoneesia, tilliä ja sitruunaa. Valkoviini, olut ja snapsit lienevät ne yleisimmät juomat näissä bileissä.
Kotimaisissa täplä- tai jokiravuissa riittää enemmän syötävää kuin ulkomaisissa pakasteravuissa. Varaa rapuja jokaiselle ruokailijalle noin 15 kappaletta, jos ravut ovat illan pääruokana. Lisää keitinveteen karkeaa merisuolaa. Jos vettä on 5 l, lisää joukkoon 2 dl suolaa, 5 sokeripalaa ja kruunutilliä varsineen.

Upota ravut yksitellen kiehuvaan veteen ja tarkista, että kaikki kaverit ovat pinnan alla. Keitä rapuja 6-8 minuuttia koosta riippuen. Laske aika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Anna keitinveden ja rapujen jäähtyä kattilassa ja siirrä kattila kylmään. Ravut saavat maustua 8-12 tuntia. Valuta ennen tarjoilua. Aloita rapujen syöminen avaamalla niiden sakset ja irrota sen jälkeen pyrstö irti keskiruumiista. Selkäpanssarin alta löytyy kellertävää rapuvoita ja sitten onkin lihaisan pyrstön vuoro.

  
                                        Nam! Iloa rapujuhlien järjestämiseen, terkuin Suska.
 

2 kommenttia:

  1. Me ollaan viikko oleskeltu vuokramökillä Asikkalassa ja tänään pidettiin rapujuhlia :D Sunnuntaina palaillaan kotiin ja sit on loma pidetty !

    VastaaPoista
  2. No voi, et ehtinyt tänne käymään lomalla. Joku viikonloppu sitten?

    VastaaPoista