1. heinäkuuta 2014

Sokerikakku 30-luvulta

Ei ole Kotiliesi-lehtikään ihan teinityttö, sillä löysin kirpparilta Kotilieden leipomakirjan vuodelta 1934. Alkulauseessaan se kertoo julkaisseensa 12 vuoden aikana aika kasan ohjeita, joita esiteltiin nyt myös kirjassa. 260 ohjetta ja 22 kuvaa sisältävä kirja oli pakko kahlata heti läpi.Kirjassa on ohjeita ruoka- ja vehnäleipiin sekä korppuihin, piparkakkuihin ja pikkuleipiin,
joulutorttuihin, piirakoihin ym. voitaikinaleivoksiin, muihin leivoksiin, kakkuihin sekä makeisiin.


Lisäksi neuvotaan lyhennyksiä ja mittojen painoja. Toki kirjassa on myös kappalekohtainen hakemisto.

                          Jep, jotakin sieltä oli leivottava. Mies toivoi sokerikakkua iltateen kanssa.


Kirjassa oli tavallinen sokerikakku, mutta mehän halusimme jotakin fiinimpää ja leivoimme tyttöjen kanssa Rouva Messelin sokerikakun.


Oheisella ohjeella pieni kakkuvuoka täyttyi helposti. Pyydettiin paistamaan miedossa uuninlämmössä noin 30-40 minuuttia, joten väänsin vanhan palvelijani noin 175 asteeseen. Oman uunisi tehoista tiedät varmasti, mikä olisi sopiva lämpötila. Ohjeessa kehotettiin tekemään ylijääneistä valkuaisista munavaahtoseosta, jolla kakku peitetään ja koristellaan. Sellaista kuorrutusta emme enää tehneet.


Kakku katosi aika nopeasti, kun sain sen hieman jäähtymään. Kuohkeaa oli ja maukasta. Ei jäänyt varmastikaan ainoaksi ohjeeksi, jota perheen kanssa tästä leivontakirjasta kokeilemme.
                                                                    Terkuin Suska.

PS. Kirjan välissä oli kauniilla käsialalla kirjoitettu englantilaisen kakun ohje. Siinä käskettiin pienentämään rusinat ja korintit ennen taikinaan lisäämistä, jota tulisi vaivata 3 tuntia ennen voideltuun vuokaan kaatamista. Huh huh, aika hikinen urakka, en kokeile!


1 kommentti: