21. tammikuuta 2015

Sama tekniikka-kaksi ilmettä

Oletko koskaan tehnyt koruketjuja tai muuten kokeillut esimerkiksi viikinkiketjun punomista? Lanka pujotellaan tikun tai puikon ympärille silmukoiksi niin, että se muistuttaa putkimaista neulosta. Piirroksesta näet, että tekniikka on yksinkertainen.


 
Jos teet korupunosta esimerkiksi hopealangasta, valmis putki vedetään reikälevyn läpi, jolloin se alkaa joustaa ja venyy noin kaksi kertaa pidemmäksi.

Teimme viikinkiketjuja kansalaisopistossa ja itse aloin miettiä heti jotakin muuta kuin koruja.                                            Kokeilin punontaa juuttinarusta ja trikookuteesta.

Kivoja pannunalusia syntyi jälleen uudella tekniikalla. Pitäiskö näistä eri tekniikoista tehdä kirja?Ostaisiko kukaan kirjaa pannunalusista?Juuttinarupunos näyttää kivalta pelkkänä renkaana ja on tarpeeksi tukeva pitääkseen muotonsa painavankin pannun alla.Trikookude kietoutui kauniisti spiraalille. Sitä voi venyttää hieman ennen ompelua, niin muodot tasaantuvat. Narun jatkaminen kesken työn onnistuu helposti: pujotat uuden narun samasta silmukasta kuin edellisen, solmit  narut ja leikkaat narujen päät. Sinne jäävät putken sisälle, kun jatkat työtä. Metallilangalla työskennellessäsi kiedot vain langat toistensa ympäri, solmuja ei tarvita.

                                       Kokeile ihmeessä, helppoa ja kivaa, terkuin Suska.

6 kommenttia:

 1. Tosikivat pannunaluset. Olisi kiva kokeilla, mutta mutta... (en oikein ymmärtänyt kuitenkaan, miten noi pannunaluset tehtiin) terkuin Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitus, kun tuon paremmin en osannut tekniikkaa piirtää. Teippaa narun pää tikkuun ja kierrä kierros narua tikun ympärille. Pujottele sitten esim. viisi silmukkaa löysästi narun ympäri. Sitten vain kierrät kerros kerrokselta keppiä pujottamalla narua ison silmäneulan avulla edellisen kerroksen silmukoiden takaa. Eli juuttinarusta tehty alunen on vain renkaaksi ommeltu pötkö, jolloinen kerroksista muodostuu.

   Poista
  2. Kiitos. Pitää kokeilla/yrittää joskus, sillä niin kivan näköiset pannunaluset.

   Poista
 2. Erilaisia pannunalusia..tee vaan kirja!

  VastaaPoista
 3. Joo, sellanen kirja olis kiva..ihan omaksi iloksi ja mukava antaa lahjaksikin.
  Alahan vääntää! Multa voit saada muutaman ideankin.

  VastaaPoista