4. kesäkuuta 2014

Sateen jälkeen kasvit nauttii ja laavulla rentoutuu

Eilisen sateen jäljiltä puutarhassa oli aamulla kumpparikeli. Kierroksella huomasin, kuinka lämpö ja vesi olivat tehneet tehtävänsä ja moni kukka on kasvanut valtavasti. Lehdillä vielä hetken viihtyvät vesipisarat olivat aika kauniita.


Muistan suunnitelleeni joskus valkovihreää puutarhaa. Hah, huvittavaa. Kun sitten äitini, hänen ystävänsä, monet sukulaiset sekä omat kaverit alkoivat tarjota kasveja, suunnitelmat muuttuivat. Mikä säästö, sillä taimet ovat aika kalliita. Sitä paitsi saamani kasvit olivat poikkeuksetta paljon suurempia kuin kaupan taimet.Nyt puutarhassa hehkuu ihana sekametelisoppa kaikenvärisiä kukkia. No jaa, olen kyllä hieman lajitellut niitä eri alueille väreittäin.


Muotopuutarhassa kukkii keltaisia kukkia vihreitä taustoja vasten. Talon sisäänkäynnin lähellä on vihreitä polkuja kuunliljoista ja vuorenkilvistä. Hyötytarhan puolella on suuri kukkapenkki valkoisen, liilan ja vaaleanpunaisen sävyissä.


 
 
Aika moni perenna pensaista ja puista puhumattakaan on tykännyt juurtua pihallemme. Ihmettelin muuttaessani tänne miksei vanhan talon puutarhassa ollut omenapuita lainkaan. Marjapensaita löytyi viidakosta sitäkin enemmän. Kuulin myöhemmin, että joskus vuosikymmeniä sitten oli ollut niin kylmä talvi, että pihan omenapuut olivat paleltuneet. Olemme istuttaneet nyt pari omenapuuta ja luumupuun. Yhden kirsikkapuun saimme liki kolmemetriseksi, mutta sitten se kuoli pystyyn.


Pihakierrokselta ajatus vei viikonlopun visiittiin Tainan laavulle. Mäntyharjulla on valtavasti hienoja ilmaisia retkikohteita, joissa voi keittää nuotiokahvit ja paistaa vaikka makkaraa. Upea Tainan laavu on meitä lähellä ja suosikkikohteemme.


Otamme sinne omat eväät, ongimme ja nautimme laineiden liplatuksesta.  Mökkimme eli kotimme kun ei ole rannalla vaan komeiden kallioiden sylissä.

 
Jos laavulla ei ole muita, Hupi-koira saa kulkea vapaana ja tutkia ympäristöä. Yleensä se kahlaa janoisena rantaviivalla. Vaikka sillä on peräsinhäntä ja räpylät, ei se tykkää pulikoida uimamaisterina koskaan.


Ja siitä tulikin mieleen, että koko perheen lomamatkaan on enää jokunen viikko. Sanovat, että Heinäkuussa Mäntyharjulla sataa, joten lennämme etelän aurinkoon. Kiitos siitä, terkuin Suska.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti