10. lokakuuta 2014

DIY-shiborityyny

Kansalaisopiston taiteen perusopetuksessa olemme kokeilleet tänä syksynä shibori-värjäystä. Oletko sinä värjännyt joskus t-paitoja solmubatiikki-tekniikalla, joka on yksi suosittu tapa tehdä kuvioita kankaalle?


Shibori-värjäyksessä kangasta kuvioidaan sitomalla, ompelemalla, laskostamalla tai kiristämällä esimerkiksi viemäriputken päälle.

Alun perin kankaat värjättiin Japanissa indigolla, mutta reaktiivivärit toimivat meillä mainiosti. Kun kankaat kasteltiin ennen väriliemeen upottamista, ei väri imeytynyt sidontojen alle.
Värjäys oli tarkkaa puuhaa lämpömittarin kanssa. Suola ja sooda imeytettiin parissa erässä kelloa vahtien, välillä huuhdeltiin ja lopuksi keitettiin väri kestäväksi.

Jokainen teki koevärjäyksiä ja jonkin valmiin työn. Syntyi t-paitoja, verhoja, kesäsandaalit ja tyyny. Oman tyynyni koristelin myös lintu- ja kirjainsabloneilla kuvioiden.








 
Hauskaa oli ja painokuvion testailu eri materiaaleille sai jatkoa. Syntyi keittiöpyyhkeitä ja peflettejä kierrätyspellavalle sekä puuvillalle. Ehkä päätyvät vielä joulumyyjäisiin.
 
 
Mukavaa viikonloppua, terkuin Suska.
 
 

3 kommenttia:

  1. Kauniita! Värjäyksen ja painamisen yhdistelmä on kiehtova. Mulla alkoikin viikonloppu mukavissa merkeissä kun kirja tuli perille. Kiitos vielä ja pari lisäsanaa blogissa!

    VastaaPoista
  2. Ouppa sitten voitti kirjan - onnittelut - pääsen varmaan tutustumaan siihen ihan niinkuin siivellä - mukavaa.
    Meidänkin "käsityökerhossa" on harrastettu tänä syksynä värjäysta - melko kiehtovaa,koska lopputulos on vähän arvoitus. Tuo putken ympäri laitettu kangas on erityisen mielenkiintoisen näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin Lelle, vaikka värjäyksen lopputulos onkin aina yllätys, lähes poikkeuksetta se on ollut positiivinen yllätys.

      Poista